Truegrit Kettlebell instruktörsutbildning

För en tid sedan genomförde jag en intruktörsutbildning i kettlebells och fitness på Truegrit Piteå. Utbildningen pågick under två dagar och var till större delen praktiskt inriktad. Lärare var Fredrik Berglund och Maria Berglund, två eldsjälar inom kettlebellsport.

Jag har tidigare fuskat med kettlebells i min träning, med inspiration av vad jag hittat främst på internet. Det innebär att det mesta jag sett har varit ”hardstyle”-träning alternativt det som praktiseras inom Crossfit, men mer om de olika stilarna inom kettlebells i ett senare inlägg.

Så jag var faktiskt en aning nervös inför utbildningen, som jag hoppat på med kort varsel, med tanke på hur begränsad min erfarenhet av kettlebells är. Men det visade sig att det var obefogat, dom flesta av de sex deltagarna hade ungefär samma kunskapsnivå som mig.

img_20160321_082659.jpg
Mina händer tog lite stryk.

Utbildningen innefattade alltså grunderna inom kettlebell fitness och kettlebell sport. Med teknik, passupplägg, vanliga nybörjarfel och hur man enklast kommer till rätta med dessa etc. samt även ett antal fystester som vi fick genomföra, inklusive ett ganska tufft avslutande test.

Min uppfattning är att kursen skulle kunna innefatta mer tekniknötande under lugna former och mindre fokus på fystesterna. Det beror antagligen på att jag är en smula otränad men det är enklare att ta till sig teknik när man inte är trött. Överlag var det dock en bra kurs, med tanke på den begränsade tid som två dagar faktiskt är och den begränsade förkunskapen de flesta av oss deltagare hade vad gäller kettlebells.

Sammanfattningsvis kan man säga att utbildningen ger en grund att bygga på. Vilket väl även var syftet med den,

Är jag efter den här kursen kompetent nog för att instruera teknik i kettlebellsport? Svaret på den frågan är naturligtvis nej, för det krävs betydligt mer erfarenhet och egen träning. Skulle jag kunna hålla i ett fyspass baserat på kettlebellövningar och kroppsviktsövningar? Absolut, kursen ger en bra inblick i hur ett sådant kan läggas upp och tillräckligt med insikt i hur man på ett säkert och effektivt sätt utför enklare rörelser, som en- och tvåhandssvingar, press, gobletsquats, thrusters etc.

Jag skulle definitivt kunna tänka mig att träna på Truegrit om jag nu bodde i trakterna av Piteå, både Peter och Maria är kunniga och trevliga instruktörer med en ”no nonsense”-attityd som åtminstone jag uppskattar.

Läs mer om Truegrit Piteå på deras hemsida eller på Facebook

Kosttillskott med Kvalité - Ett av nordens största utbud på: Vitaminer / Mineraler / Aminosyror
Vill du tjäna pengar på att blogga?

En tanke om “Truegrit Kettlebell instruktörsutbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.