Det perfekta träningspasset

Har du svårt att hinna med träningen? I det här inlägget tänkte jag ta upp lite olika typer av pass som fungerar bra när tiden och kanske även motivationen tryter.

Det är idag lätt att gå vilse bland alla olika träningsmetoder som figurerar i tidningar och på nätet. Det är långa färdiga scheman och mer eller mindre komplicerade träningsupplägg. Alla utger dom sig för att vara effektiva, genomtänkta samt kanske till och med perfekta för att du ska bli större, snabbare, uthålligare eller starkare. Men för dom flesta av oss är väl inte problemet att  våra träningsupplägg inte är genomtänkta och planerade in i minsta detalj. Snarare är det väl så att vårat största problem är att hinna med att träna överhuvudtaget. I alla fall måste det vara den vanligaste ursäkten. Sett ur den synvinkeln är det perfekta träningspasset det pass som blir av. Åtminstone är det bättre än ingenting. Så här följer två träningsmetoder som passar bra när tiden är knapp.

Cirkelträning

Cirkelträning innebär för det mesta att du varvar övningar med varandra, och när du kört alla övningar i passet så har du gjort ett varv. Ett cirkelträningspass består för det mesta av flera varv av samma övningar. Skillnaden mot ett traditionellt styrketräningspass är att du för det mesta kör övningarna med liten eller ingen vila mellan. Detta gör att det blir en tidsekonomisk form av träning.

Exempelvis fem varv av:

Släpp aldrig greppet om stången mellan övningarna, det vill säga att du frivänder stången mellan roddövningen och pressen. Vikten måste anpassas för att vara utmanande men möjlig att orka. Vila så mycket du behöver mellan varven. Länkarna för övningarna går till Styrkeprogrammet , en sida som bland annat har ett omfattande arkiv med styrkeövningar.

Det finns en massor av varianter av cirkelpass att hitta på nätet. Både varianter som kräver tillgång till utrustning och sådana där man använder kroppen som motstånd. Jag kommer även att lägga ut varianter av cirkelpass här på bloggen.

Intervallträning

Att öka intensiteten genom att lägga till belastning är också ett alternativ för att göra konditionspassen mer komprimerade.
Att öka intensiteten genom extra belastning är också ett alternativ.

När det gäller konditionsträning så är det samma sak. Det tar tid att köra ett långpass med uppvärmning, löpning och nedvarvning. Som tur är så finns det ju alternativ som dessutom har visat sig väldigt effektiva för att bygga upp kondition. Intervaller av olika slag, backlöpning med mera. Men har man riktigt bråttom men ändå vill få effekt av träningen så är Tabata-intervaller kanske det mest tidseffektiva alternativet. Jag ska inte gå igenom bakgrunden mer än studier pekar på att den här typen kan ge goda effekter på bland annat kondition. Vill du veta mer om Tabata-intervaller kan du läsa mer här.

I all enkelhet går Tabata-intervaller ut på att du kör 20 sekunder väldigt intensivt, vilar i tio sekunder och upprepar detta 8 gånger. Alltså totalt fyra minuters träning. Det här kan du göra på en motionscykel, löpband, roddmaskin, eller bara springa. Huvudsaken är att du verkligen kan köra järnet i 20 sekunder.

 

 

Kosttillskott med Kvalité - Ett av nordens största utbud på: Vitaminer / Mineraler / Aminosyror
Vill du tjäna pengar på att blogga?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.