Så här får du värsta sexpacket! -Säger aftonbladets experter…

Idag såg jag ännu en av de där rubrikerna, ”Så får du platt mage och fast rumpa – nu!”. Underrubriken var om något pass som skulle ge resultat på femton minuter. Jag brydde mig visserligen inte om att läsa artikeln i sin helhet men antar att det rörde sig om något slags cirkelpass med plankan, squats och någon ytterligare kroppsviktsövning. Inget fel med det, lite gympa skadar ingen. Vad som stör mig mest är just orden ”nu” och ”resultat på femton minuter”.  Vilket dravel! Men det ligger i tidens anda antar jag, vi ska ha resultat nu eller ännu hellre igår! Och helst ska det inte vara speciellt jobbigt! Tyvärr funkar det inte så. Kroppen behöver utmanas för att utvecklas.

Jag kommer att tänka på ett inlägg av Jacob Gudiol på Träna Styrka där han tar upp en studie om hur bra människor är på att uppskatta vilken intensitet dom verkligen tränade på. Resultaten var väl inte lysande, tendensen att överskatta var särskilt hög hos yngre deltagare. Faktiskt var det så att de ofta gjorde en så felaktig uppskattning att träningen inte kom upp i den nivå av intensitet som krävs för att förbättra syreupptagningsförmågan, även om de uppfattade det så.

Varför är det då så? Ja, en av anledningarna jag kan tänka mig är att vi faktiskt matas med den där typen av rubriker, ”Fixa sommarformen!” (dyker upp i maj, lycka till säger jag bara), ”Gå ner tio kg på fem veckor” (borde ha tillägget, ”gå upp femton nästkommande månader…) etc. För att sälja in koncept och träningsprodukter så bygger man upp fullständigt orealistiska förväntningar!

Handen på hjärtat, hur många känner du som lyckats hålla vikten efter att ha gått på någon populär kvällstidningsdiet som 5:2 eller LCHF? Visst  fungerar det först, det gör säkert uppenbara idiotier som ”popcorndieten” också… Men hur ser det ut efter ett, två eller tre år? Hur många känner du som är verkligt vältränade, som tränar 15 minuter tre gånger i veckan? Tror du verkligen att modellerna på bilderna som illustrerar artikeln tränat så?

Rich Froning har inte byggt sin fysik på 15 minuters träning och popcorn...
Rich Froning har inte byggt sin fysik på 15 minuters träning och popcorn…

Nej, sanningen är att företagen och individerna som matar oss med den här typen av artiklar och reklam om mirakeldieter, underkurer och magiska träningskoncept osv. är ute efter att tjäna pengar på vår otålighet, osäkerhet och önskan om snabba resultat. Kan dom dessutom bygga på vår kollektiva kroppsfixering så är det ännu bättre! För då hakar vi på nästa heta trend ännu enklare och pungar ut med våra surt förvärvade slantar på diverse kokböcker, produkter och PT-timmar.

Innerst inne vet vi nog alla vad som verkligen fungerar. Tålmodighet och ihärdighet. Långsiktig och varierad träning samt bra mat i lagom stora portioner, anpassat efter vad vi vill uppnå. Det är visserligen enklare sagt än gjort, särskilt för nybörjaren. Och att hitta bra information om hur man går till väga kan vara som att försöka hitta ett guldkorn i ett lass med dynga! Men om man tänker kritiskt samt använder lite bondförnuft så går det. Ett tips är att kolla in Träna Styrka samt Träningslära, båda sidorna är väldigt bra källor till vetenskapligt underbyggda råd och rön kring träning och kost.

Kosttillskott med Kvalité - Ett av nordens största utbud på: Vitaminer / Mineraler / Aminosyror
Vill du tjäna pengar på att blogga?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.